Începutul de an este un motiv bun pentru a-ți revizui prioritățile și să stabilești noi obiective. Prin mulțimea de planuri, dedică câteva rânduri sănătății tale mentale și fizice. Vezi mai jos câteva rezoluții prioritare, pentru 2022.
Reduce sau renunță la consumul de alcool
Este în regulă dacă consumi alcool, uneori, doar la petreci și în cantități mici. Atunci când acest obicei devine regulat, riști să ai stări depresive, să ai probleme de sănătate și de comportament.
Ai grijă de sănătatea ta fizică, pentru a avea rezultate pe plan emoțional
„O minte sănătoasă într-un corp sănătos”- este citatul pe care nu întâmplător îl auzim din copilărie. Activitatea fizică, practicată de câteva ori pe săptămână, te ajută să te concentrezi mai ușor, să nu ai stări de anxietate sau tristețe și să fii mai productiv/ă.
De asemenea: include în alimentația ta produse nutritive, bogate în vitamine și antioxidanți, precum este mierea, alimentează-te sănătos, consumă super foods, dormi suficient, hidratează-te și plimbă-te des la aer curat.
Schimbă atmosfera
După câteva săptămâni în care a predominat atmosfera de sărbătoare, începe o perioadă mai rece și sumbră, în care trebuie să revii la job, la o mulțime de task-uri și deadline-uri. Pentru ca revenirea să fie cât mai plăcută, începe să practici un hobby nou. Mergi la dansuri, lecții de șah, înscrie-te la un club de lecturi ori fă orice altceva, care era amânat de ceva timp, dar care îți trezește interes.
Ai grijă de tine
Obișnuiești să uiți de propriile necesități și să te concentrezi pe nevoile altor oameni? Acest comportament este în detrimentul sănătății tale emoționale. Doar câteva minute pe zi, pe care ți le dedici doar ție, pot fi extrem de benefice pentru sănătatea ta psihologică.
Acordă-ți timp ca să citești, să asculți muzica ta preferată, să faci o baie relaxantă, să asculți sunetele naturii, să faci sport sau orice îți place. Practică regulat aceste activități, astfel încât să le aștepți cu nerăbdare.
Descoperă ce te face fericit/ă
Locuri, oameni sau poate activități, pot să-ți aducă plăcere. Identifică ceea ce-ți place și include-le în viața de zi cu zi, pentru a-ți stimula starea de spirit și bunăstarea. De asemenea, aceste lucruri pot fi „primul ajutor”, în caz de anxietate ori stres.
Nu mai fi atât de dur/ă cu tine
Este tare ușor să fim autocritici și duri cu noi înșine, ceea ce este rău pentru eficiența noastră, respectul de sine și starea de bine. Atunci când ești prea sever/ă cu tine, întreabă-te dacă ți-ai permite să ai același comportament cu o altă persoană. Dacă răspunsul este „nu”, atunci de ce îți faci rău? Transformă gândurile negative în unele pozitive, pentru a fi bine cu tine.
Ia o pauză de la rețelele sociale
Pe lângă beneficiile, pe care le are social media, utilizarea în exces a acestora, poate face mai mult rău decât bine. Este demonstrat de psihoterapeuți că Facebook și Instagram pot crește nivelul de stres și pot avea un impact negativ asupra stării de spirit, din cauza faptului că ne încurajează să ne comparăm viețile cu cele ale altor oameni. Astfel, atunci când vezi viața de zi cu zi a altora aparent „perfectă”, acest lucru te poate face să te simți rău, pentru că nu poți să le egalezi.
Ca să începi mai bine Anul Nou, încearcă să te deconectezi de la conturile de rețele sociale și să vezi cum este viața ta fără social media. Analizează-ți starea generală de spirit, observă-ți nivelul de stres și de anxietate. S-ar putea să descoperi că ești mult mai fericit fără a fi mereu online.
Bonus: mergi la o ședință de terapie cu un psiholog sau psihoterapeut. Discută problemele, care te deranjează la moment, identifică ce te deranjează, din ce cauză ești agitat ori de ce ai momente de apatie. Astfel, o să-ți dezvolți un obicei sănătos, care-ți va aduce rezultate pe termen lung.
Ascultă Codrii: manifestul APINATUR pentru sănătatea mentală
În 2022, noi, echipa APINATUR, vom continua să milităm pentru sănătatea mentală. Prin campania Ascultă Codrii, care este manifestul nostru pentru sănătatea emoțională, ne-am propus să aducem mai aproape de tine sunetele și înțelepciunea naturii. De asemenea, această campanie este felul nostru de a spune cât de importantă este sănătatea mentală și cât de necesar este să avem grijă de noi. Ascultă sunetele naturii oricând ai nevoie de repaus.
Comments