Vara este sezonul deserturilor cu fructe autohtone și miere naturală. Vezi o rețetă delicioasă de galetă cu prune și miere de salcâm.
Pentru aluat ai nevoie de:
o cană de făină
½ sare de mare
2 lingurițe miere de salcâm
6 linguri de unt rece
1 gălbenuș de ou
¼ cană apă cu gheață
Pentru umplutură:
2 kg de prune tăiate în jumătate și fără sâmburi
⅓ cană miere de salcâm
2 linguri amidon de porumb
2 lingurițe coajă de lămâie
1 lingura suc proaspăt de lămâie
Pentru glazură:
2 linguri de miere de salcâm
o lingură apă
1 gălbenuș de ou
Mod de preparare:
Într-un robot de bucătărie adaugă făina, sarea, mierea, untul și gălbenușul de ou și mixează.
Treptat, adaugă câte o linguriță până când aluatul formează o minge.
Scoate aluatul și învelește-l într-o folie. Pune aluatul la frigider pentru cel puțin o oră și pentru maxim 2 zile.
După ce ai scos aluatul din frigider, pregătește umplutura. Taie prunele în felii subțiri și amestecă-le cu miere, amidon de porumb, coaja și sucul de lămâie.
Întinde aluatu în formă de cerc, pe o tavă presărată cu făină.
Pune umplutura în centrul aluatului. Adună marginile aluatului și trage-le spre centru, lăsând aluatul să cadă în pliuri.
Lasă galeta să se odihnească timp de 30 minute.
Unge galeta cu o glazura din miere, apă și gălbenușul de ou.
Încălzește cuptorul la 200°C.
Coace galeta timp de 45 minute. Scoate galeta de la cuptor și las-o să se răcească înainte să o tai. Poftă bună!
Comments